covers-pexels-anna-shvets-3845129_KCjgIqy.jpg

Fremskynde digital transformasjon i helsevesenet

author

Written by Amna

April 23, 2021 | 5 min read

Hos Thorgate avholdt vi nylig et webinar om “Accelerating Digital Transformation in Healthcare” der Sander Mättas, prosjektleder i Thorgate, snakket om erfaringen sin med innovasjon innen helseteknologi.  Arrangementet var fullbooket og dekket av partnerorganisasjoner som Connected Health Estonia og Aleap i Norge.

Sander presenterte noen av de viktige aspektene ved utvikling av digitale produkter innen helsevesenet etter hvert som det beveger seg mot digitalisering. Noen av emnene han berørte var:

  • Det presserende behovet for innovasjon innen helseteknologi. 
  • Behovet for å tenke på mennesker og ikke produkter innen helseteknologi.  
  • Den nåværende høye etterspørselen etter digitale berøringspunkter og kontaktløse tjenester, spesielt i møte med COVID-19-pandemien.  
  • Utfordringene med å overholde forskrifter på tvers av domsmyndigheter.  
  • Utfordringene med databeskyttelse og lagring av pasientinformasjon.  
  • Hvordan øke hastigheten på utviklingen av helseteknologiske løsninger, samtidig som du holder deg innenfor regulatoriske rammer.  
  • HIPAA-kompatible løsninger og hvem som bør tenke på dem
  • Og mange andre punkter som er avgjørende for å få helsesektoren i bevegelse med den hastigheten som kreves for å takle utfordringene vår verden står overfor i dag.  

Hele webinaret er tilgjengelig på Youtube-kanalen vår, og et oppfølgingsintervju med Thorgates sjef for helseteknologiske produkter, Karl Õkva kan leses på Connected Health Estonias nettsted.

Hvordan øke hastigheten på helseteknologisk utvikling

Thorgates tilnærming til utvikling var et av de viktigste punktene som ble berørt i webinaret, samt i Connected Health Estonia-intervjuet.  

I stedet for å “legge til ting til ingenting mer kan legges til,” understreket både Karl og Sander at Thorgate tar tilnærmingen å “[redusere] det opprinnelige omfanget til ingenting kan fjernes". Denne metoden gjør at et produkt kan slippes på markedet så raskt som mulig, samtidig som det gir verdi til sluttbrukere og opprettholder de minimumskravene som kreves for å gjøre det.  

Dette gjør at vi kan redusere tiden det tar for våre helseteknologiske produkter å komme på markedet, til tross for behovet for å holde oss innenfor rammen av gjeldende reguleringsordninger som HIPAA (i USA) og MDD/MDR (i EU).

“Tenk personer, ikke produkter”

Sander åpnet webinaret med Thorgates nøkkelmantra som oppfordrer oss til å fokusere på menneskene vi jobber med, og de vi jobber for, i stedet for produkter. Dette kjernekonseptet er ekstremt viktig i helseteknologibransjen og har hjulpet oss i over 10 år med å lage spillendrende digitale produkter som brukes av folk som setter stor pris på dem.  

Mantraet “Tenk personer, ikke produkter” er et konsept som harmonerer godt med selve hovedinstruksene for helsevesenet.  

COVID-19 og dens effekt på helseteknologi

COVID-19 brakte en bølge av innovasjon til helseteknologimarkedet.  COVID-19 medførte også en endring i mentaliteten til mange innenfor helsevesenet. Den har ikke bare påskyndet den digitale transformasjonen i bransjen, men også gjort oss mer fokusert på forebygging fremfor behandling.

Mens kontaktløse tjenester og digitale berøringspunkter tidligere var ”kjekt å ha”, krever leger og sykepleiere nå implementeringen av disse verktøyene. 

Pandemien setter også mer fokus på temaet ressursforvaltning – logistikk, forsyningskjeder, tilgjengelige eksperter og lokasjoner. 

Det plutselige, presserende behovet for å mobilisere mennesker og produkter på global skala, har rettet folks blikk mot det faktum at utviklingen innen ressursforvaltning må fremskyndes i et enestående tempo. 

Publikum diskuterte løsninger som det umiddelbart har blitt behov for på grunn av COVID-krisen, for eksempel telemedisin –under spørsmål og svar.

Regulatoriske utfordringer

En av de største hindringene for å få ut helseteknologi til verden er behovet for å overholde strenge regulatoriske standarder. 

Det er viktig å avgjøre om din spesielle applikasjon faller inn under paraplyen til et bestemt regelverk. 

For eksempel er en medisinsk innretning nøyaktig definert under MDD/MDR (Medical Device Directive and Medical Device Regulation), og det er viktig å kjenne til denne definisjonen for å avgjøre om den helseteknologiske løsningen du utvikler faller inn under den. 

Hurtig kontra langsom

For å fremskynde utviklingen innen helseteknologi er det viktig å finne en balanse mellom hurtig og langsom utvikling.  

Når du velger mellom hurtig og langsom er det viktig å avgjøre hvilke aspekter av programvaren som er helt avgjørende å ha, og hvilke som bare er dekorative. 

Avhengig av programvaren som utvikles, kan det hende at testingen må være grundig og omfattende. I dette tilfellet kan det være bedre å starte med en enklere versjon av verktøyet og deretter legge til etterhvert, for å få det raskere på markedet. 

Dette er definitivt ikke mulig i alle tilfeller, og er helt prosjektspesifikt. 

Uansett må det være en balanse for å få positive løsninger raskere ut i verden. 

Mislykkes raskt

En av de beste måtene å redusere tiden det tar å få produktet på markedet, er å mislykkes raskt. Dette kan best oppnås ved å bruke tidlig tilbakemelding, primærforskning, høykvalitetsdesign og inkludere interessenter i arkitekturprosessen. 

Disse interessentene kan inkludere pasientrepresentanter, leger, markedsføringspersoner og alle andre som vil si noe om eller ta del i utviklingen av prosjektet, og som senere kan stoppe prosjektet. 

Å ta inn disse menneskene tidlig i utviklingsprosessen sikrer at oppdragskritiske feil blir plukket opp og adressert umiddelbart. 

Minimum minimum levedyktig produkt (m-MVP)

Et sentralt begrep å forstå med hensyn til rask programvareutvikling er å gjøre det digitale produktet så enkelt som mulig, mens du fortsatt inkluderer alle viktige funksjoner for at det skal fungere riktig og være av verdi for forbrukerne. 

Sett klare mål på et utviklingskart. Bruk en gjentakende, rask tilnærming til utviklingen i stedet for et tungvint, langsomt paradigme med lange startbaner. 

B2C, B2B eller B2G?

Det er viktig å avgjøre tidlig i planleggingen om produktets hovedmarked er B2C, B2B eller B2G (business-til-regjering). 

B2G-prosjekter har en tendens til å sette regulatoriske behov først. Prosessen med å få prosjektet godkjent er vanligvis lang, kronglete og innebærer en enorm mengde byråkrati. I B2G blir ofte rask utvikling mislikt, noe som krever at prosjekter inneholder enorme mengder dokumentasjon. 

Kort sagt, B2G-prosjekter kommer til å gå tregt. 

B2C-produkter vil ha de laveste inngangshindringene. Hvis produktet tar av og blir massivt, vil regelverk sannsynligvis bli et problem. Likevel er dette en god måte å få et produkt raskt ut på markedet på, skape interesse og deretter gjøre utviklingen om til en B2B-modell når investorer og andre partnere er hentet inn. 

Oppsummering

Webinaret var en flott mulighet for deltakerne til å diskutere felles utfordringer og respektive løsninger når de bygger et helseteknologisk produkt. Sander demonstrerte dette på en vellykket måte ved å føre deltakerne gjennom de mange prosjektene vi har skapt hos Thorgate, slik som TXP ChatHealx og Nordic Braintech.

For å se hele webinaret, klikk her.

Slides fra presentasjonen finner du her.

Et oppfølgingsintervju med Thorgates sjef for helseteknologiske produkter, Karl Õkva, finner du her

Ute etter en produktkonsultasjon? Bestill en gratis times konsultasjon med en ekspert på e-helseprogramvare her.

 

Read related articles:

8 Healthcare Startups to Watch in Post-Coronavirus 2021

Why Data Security is important in Healthtech?

How Will Technology Transform Healthcare by 2030?